Clicky
021-44107578
شماره تماس
info@vandadflange.com
ایمیل پشتیبانی
تهران، بلوار فردوس، خیابان ورزی شمالی پلاک 30
دفتر مرکزی
لوگوی فلنج ونداد پترو

ونداد پترو ساحل

سازنده فلنج صنعتی به روش فورج گرم

​محصولات شرکت ونداد

​​محصولات شرکت ونداد پترو در حوزه نفت و گاز و انرژی مورد استفاده قرار میگیرد.تولیدات بر اساس استاندارد ابعادی ANSI B16.5 و استاندارد متریال ASTM A105 میباشد.
انواع فلنج های تولید شده بر اساس تصویر روبرو در شکل های مختلف قابل تولید و ارائه مییاشد.
با توجه به تولید از متریال اولیه درجه یک و سفارشی و حساسیت بسیار بالا در کنترل آنالیز مواد اولیه و کنترل فرآیند های تولیدی، کلیه اقلام براساس استاندارد NACE میباشد.

​​تولید فلنج از مرغوب ترین متریال فورج  

تنها تولید کننده فلنج در ایران با مواد سفارشی اختصاصی مطابق با استاندارد NACE از شرکتهای فولادی کشور

بر اساس مشخصات ASME B16.5، هفت نوع فلنج وجود دارد: فلنج گلودار، فلنج گلودار بلند، فلنج اسلیپون، فلنج ساکت ولد، فلنج لبه دار (لپ جوینت)، فلنج رزوه‌ای، فلنج کور. فلنج‌های گلودار، اسلیپون و ساکت ولد.
​​​​​​​

فلنج ساکت ولد (SOCKET WELD FLANGES)
فلنج ساکت ولد معمولاً برای لوله‌های فشار بالا زیر ۲ اینچ مورد استفاده قرار می‌گیرد (DN 50). در این نوع فلنج، لوله داخل هاب (تو رفتگی) فلنج قرار می‌گیرد. از آنجایی که انجام تست رادیوگرافی برای فلنج ساکت ولد آسان نیست، مهارت جوشکار در جوش دادن این نوع اتصالات بسیار حائز اهمیت است. با این حال، اگر اتصالی بسیار حیاتی است و بررسی چشمی کافی نیست، ممکن است برای اطمینان از اتصال نیاز به انجام تست‌های خاصی مانند تست ذرات مغناطیسی (MP) یا تست نفوذ مایع (PT) باشد.
فلنج ساکت ولد با جوشکاری بر روی قسمت خارجی فلنج به لوله متصل می‌شود. طبق استاندارد ASME B31.1 برای اجرای یک اتصال فلنجی با استفاده از فلنج ساکت ولد، ابتدا باید لوله داخل حفره فلنج قرار گرفته تا به انتهای فلنج برسد، سپس باید آن را ۱.۶ میلیمتر بالاتر آورده و جوش داد. این شکاف باید وجود داشته باشد تا بتوان لوله را پس از استحکام جوش در موقعیت درستی قرار داد.
فلنج ساکت ولد برای لوله‌کشی‌هایی مورد استفاده قرار می‌گیرد که سایزی کوچک و فشاری بالا دارند و سیال‌هایی که خورندگی بالایی دارند از داخل آن‌ها عبور نمی‌کند. دلیل این امر آنست که این نوع فلنج‌ها در فاصله شکاف بین انتهای لوله و شانه حفره فلنج دچار خوردگی می‌شوند. مقاومت استاتیک فلنج ساکت ولد مشابه فلنج اسلیپون است اما به دلیل وجود یک جوش (بجای دو نقطه جوش) مقاومت فرسودگی آن بالاتر است.​​​​​​​

فلنج گلودار (WELD NECK FLANGES)
این فلنج دارای یک گردن مخروطی شکل است که با جوش لب به لب (butt weld) به فلنج جوش داده شده و می‌توان از این فلنج برای جوش دادن لوله بات‌ولد استفاده کرد. می‌توان کیفیت اتصال جوش را با چشم و یا با استفاده از رادیوگرافی یا سونوگرافی بررسی کرد. عملکرد فنی و مکانیکی فلنج گلودار بسیار مناسب است.
فلنج گلودار (WN) یکی از متداول‌ترین انواع فلنج است که دارای یک هاب مخروطی شکل بلند است که به لوله جوش داده می‌شود. این نوع فلنج معمولاً در فشارهای بالا و دماهای بالا/پایین که جریان نامحدود سیال از طریق خطوط لوله منتقل می‌شوند مورد استفاده قرار می‌گیرد. عدم وجود افت فشار از اثرات منفی نظیر فرسایش و خوردگی فلزات مجاور با اتصالات فلنجی جلوگیری می‌کند.
هاب مخروطی شکل این فلنج اجازه می‌دهد تا فشار مکانیکی به صورت ملایم بین لوله و فلنج گلودار پخش شده و اجرای بازرسی‌های رادیوگرافی جهت تشخیص نشت‌های احتمالی و نقص‌های جوشکاری را تسهیل می‌کند.
ابعاد فلنج (سایز اسمی لوله و رده) باید با ابعاد لوله مورد نظر تطابق داشته باشد. بنابراین زمانیکه کارفرما فلنج گلودار سفارش می‌دهد باید حتماً سایز اسمی لوله و ضخامت دیواره آن (رده لوله) را نیز به تامین کننده اعلام کند. فلنج گلودار با جوش لب به لب V شکل به لوله متصل می‌شود.​​​​​​​

فلنج اسلیپون (SLIP ON FLANGES)
معمولاً فلنج اسلیپون به دلیل هزینه کمتر و سرعت و آسانی نصب بیشتر، نسبت به فلنج گلودار ترجیح داده می‌شود. نقطه ضعف فلنج اسلیپون نسبت به فلنج گلودار این است که قدرت آن یک سوم فلنج گلودار می‌باشد. به همین دلیل فلنج اسلیپون معمولاً در سیستم‌های کم فشار که کاربری حساسی ندارند مانند مخازن آب آتش‌نشانی، سیستم‌های خنک کننده آب و لوله‌کشی‌های متداول که چالش برانگیز نیستند مورد استفاده قرار می‌گیرد. لوله هم داخل هاب فلنج و هم حفره فلنج جوش داده می‌شود و می‌توان از تست‌های MT و PT برای اطمینان از صحت اتصال فلنج کمک گرفت. فلنج اسلیپون معمولاً برای لوله‌هایی با سایز بزرگتر از ۲/۱ ۲ NPS (DN 65) مورد استفاده قرار می‌گیرد.
فلنج اسلیپون با استفاده از جوشکاری گوشه (fillet weld) به لوله و اتصالات دیگر متصل می‌شود، که یکی داخل حفره فلنج و دیگری بیرون حفره فلنج انجام می‌گردد.
کالیبر فلنج اسلیپون بیشتر از قطر خارجی لوله اتصالی می‌باشد، از آنجایی که لوله باید داخل فلنج قرار بگیرد تا بتوان با انجام جوشکاری گوشه این دو را به هم متصل کرد​​​​​​​


تفاوت فلنج اسلیپون و فلنج گلودار

تجربیات میدانی نشان می‌دهد که فلنج اسلیپون به دلیل نداشتن هاب مخروطی شکل و وجود جوش در دو نقطه متفاوت، تحت فشار مکانیکی یکسان طول عمر کمتری از فلنج گلودار دارد. علاوه بر این می‌توان فلنج گلودار را هم به اتصالات و هم به لوله‌ها متصل کرد اما فلنج اسلیپون فقط به لوله متصل می‌شود.
فلنج‌های اسلیپون با عنوان ” Hubbed flanges ” شناخته شده و می‌توان آن‌ها را از طریق شکل باریکشان تشخیص داد.